Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Ontdek de Zure Stad: Een Intrigerend Boek Over de Donkere Kanten van de Metropool

Ontdek de Zure Stad: Een Intrigerend Boek Over de Donkere Kanten van de Metropool

de zure stad boek

De zure stad boek is een historische roman van Marja Vuijsje uitgegeven in 2020 door Atlas Contact. Het boek beschrijft het leven en werk van de Amsterdamse arts Catharina van Tussenbroek (1886-1978) die een belangrijke rol speelde in de strijd voor seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. Het boek werpt ook licht op de geschiedenis van de vrouwenbeweging en de medische praktijk in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Het werk van Catharina van Tussenbroek was grotendeels onbekend tot de publicatie van de biografie “De onbevlekte ontvangenis” van Marjan Schwegman in 2003. In “De zure stad” zet Marja Vuijsje het verhaal van Van Tussenbroek opnieuw centraal en beoogt ze bij te dragen aan een breder bewustzijn van de Nederlandse geschiedenis van vrouwenrechten.

De titel van het boek, “De zure stad”, verwijst naar de sceptische reacties die Van Tussenbroek kreeg op haar werk in Amsterdam. Ze was een van de eerste vrouwelijke artsen in Nederland die zich specialiseerde in gynaecologie en obstetrie. Ze botste vaak met mannelijke collega’s en de machtsstructuren van de medische wereld, maar ook met feministische activisten die haar benadering te behoudend vonden.

Het boek is een boeiende mix van feitelijke informatie en fictie waarbij de lezer wordt meegenomen door het leven van Catharina van Tussenbroek. Het verhaal start in 1908 en beschrijft haar leven in het studentenhuis waar ze woont tijdens haar studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Het boek eindigt in 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Naast Catharina van Tussenbroek worden in het boek ook andere vrouwen uit de vrouwenbeweging beschreven. Vrouwen als Aletta Jacobs en Johanna van de Woude passeren de revue. De ontwikkeling van de vrouwenbeweging in Nederland wordt door Marja Vuijske op een prachtige manier verweven in het verhaal over Catharina van Tussenbroek.

Het boek beschrijft de rechten die vrouwen toen hadden toen zij probeerden toegang te krijgen tot abortus. Het beschrijft ook de ontwikkeling van georganiseerde anticonceptie, belangrijke wetenschap, en de strijd tegen seksueel geweld. Van Tussenbroek was een voorvechter van deze rechten, en gebruikte haar positie als arts om te pleiten voor hervorming van de wetten en het toegankelijk maken van abortus en anticonceptiemethoden voor vrouwen.

Marja Vuijsje slaagt erin om de lezer op een intrigerende manier te laten kennismaken met het Amsterdamse van de vroege twintigste eeuw. De straten, de parken, de gebouwen en de verschillende buurten komen tot leven in het boek en dragen bij aan een levendige beschrijving van de stad en haar inwoners.

Vuijsje beschrijft de spanning tussen verschillende groepen in de stad, van de liberale elite tot de arbeidersklasse, en de politieke en ideologische debatten die de samenleving doordringen. Het boek beschrijft ook de wording van Amsterdam als een belangrijk cultureel centrum van Europa in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het is helder geschreven met duidelijke beschrijvingen waardoor de lezer zich voelt alsof hij of zij zich in de stad bevind.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het lezen van dit boek niet alleen een aangename ervaring is, maar ook een educatieve. De lezer leert over de geschiedenis van Nederland, over de situatie van vrouwen, over de hardbevochten strijd voor rechten en waarom deze strijd zo belangrijk was en nog steeds is.

FAQ’s over De zure stad boek

1. Wie is de auteur van De zure stad boek?

Marja Vuijsje is de auteur van De zure stad boek. Ze is een Nederlandse journalist, schrijver en historica.

2. Wie is Catharina van Tussenbroek?

Catharina van Tussenbroek was een Nederlandse vrouwelijke arts die leefde van 1886 tot 1978. Ze was een pionier op het gebied van de gynaecologie en obstetrie en een activiste voor seksuele en reproductieve rechten voor vrouwen.

3. Waarom is De zure stad boek belangrijk?

De zure stad boek is belangrijk omdat het ons eraan herinnert hoe hard bevochten de rechten van vrouwen waren, en nog steeds zijn. Het toont ons de geschiedenis van de vrouwenbeweging in Nederland en de belangrijke rol die vrouwen als Catharina van Tussenbroek speelden in deze beweging. Het boek is ook belangrijk omdat het ons bewust maakt van de politieke, ideologische en culturele kwesties die de samenleving doordringen en hoe deze conflicten zichtbaar waren in het dagelijks leven.

4. Wat zijn de belangrijkste thema’s van het boek?

Seksuele en reproductieve rechten van vrouwen, de geschiedenis van de vrouwenbeweging, de machtsstructuren van de medische wereld en de politieke en ideologische debatten van de samenleving.

5. Wat zijn de belangrijkste prestaties van Catharina van Tussenbroek?

Catharina van Tussenbroek was een pionier op het gebied van de gynaecologie en obstetrie. Ze pleitte voor hervorming van de wetgeving inzake abortus en voor de toegang van vrouwen tot anticonceptiemethoden. Ze was ook een belangrijke activiste voor seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en maakte zich sterk voor de rechten van ongehuwde vrouwen en vrouwen in de arbeidersklasse.

Trefwoorden gezocht door gebruikers:

Bekijk de video over “de zure stad boek”

De Zure Stad – Book Preview

Zie meer informatie: dongtienvietnam.com

Afbeeldingen gerelateerd aan de zure stad boek

46 afbeeldingen gevonden gerelateerd aan het onderwerp de zure stad boek.

Meer informatie over de zure stad boek vind je hier.

Zie hier meer: dongtienvietnam.com/category/wikinl

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel de zure stad boek. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 84 de zure stad boek

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *