Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Bekende Nederlanders met psychische problemen: taboe doorbroken?

Bekende Nederlanders met psychische problemen: taboe doorbroken?

bekende nederlanders met psychische problemen

In Nederland hebben steeds meer Bekende Nederlanders de afgelopen jaren openhartig gesproken over hun psychische problemen. Dit is belangrijk, omdat het taboe rondom psychische problemen nog steeds groot is in onze maatschappij. Door BN’ers die zich uitspreken over hun psychische problemen, wordt het makkelijker om dit bespreekbaar te maken en kan de vooroordelen die erover bestaan hopelijk worden doorbroken.

Wie zijn deze Bekende Nederlanders? Hieronder een kort overzicht van enkele BN’ers die openlijk hebben gesproken over hun psychische problemen.

1. Daphne Deckers
Daphne Deckers is een van de meest bekende presentatrices en schrijfsters van Nederland. Ze heeft echter in het verleden verschillende keren aangegeven last te hebben gehad van een burn-out. Ze heeft hierover geschreven in haar boek “Manlief, probeer je in te leven”. Deckers gaf aan dat ze overbelast was door haar werk en te lang was doorgegaan zonder rust te nemen.

2. Geraldine Kemper
Geraldine Kemper is een presentatrice bij de VPRO. Ze heeft in het verleden verteld over haar ervaringen met paniekaanvallen en angststoornissen. In een interview met de NPO gaf ze aan dat ze haar angsten niet meer wilde verbergen en dat ze hoopte dat haar openheid anderen zou kunnen helpen.

3. Yvon Jaspers
Yvon Jaspers is een presentatrice bij de KRO-NCRV. Ook zij heeft in het verleden gesproken over haar depressie. Ze gaf aan dat haar depressie werd veroorzaakt door het verlies van haar vader. De presentatrice heeft hiervoor professionele hulp gezocht en heeft medicatie gebruikt om haar symptomen te verminderen.

4. Jim Bakkum
Jim Bakkum, bekend als finalist van het eerste seizoen van Idols, heeft openlijk gesproken over zijn strijd met angst en paniekaanvallen. In een interview met Margriet vertelt Jim dat hij regelmatig over zijn angsten praat met zijn vrouw en dat ze samen in therapie zijn geweest om deze gevoelens te begrijpen.

5. Lieke van Lexmond
Lieke van Lexmond is een actrice en presentatrice. Ook zij heeft haar strijd met een burn-out openlijk gedeeld. Ze gaf aan dat ze te lang had doorgewerkt en niet had geluisterd naar de signalen van haar lichaam. Van Lexmond heeft sindsdien geleerd om eerder aan de rem te trekken en vaker momenten van rust en ontspanning in te plannen.

6. Jan Kooijman
Jan Kooijman is een acteur en danser. Hij heeft gesproken over zijn ervaringen met ADHD en over hoe hij hier al op jonge leeftijd last van had. Kooijman heeft hier sindsdien medicatie voor gekregen en heeft geleerd om zijn leven zo in te richten dat hij beter kan omgaan met de symptomen.

7. René van der Gijp
René van der Gijp is een voormalig profvoetballer en analist bij RTL Voetbal. Hij heeft bekendgemaakt dat hij last heeft van paniekaanvallen en depressies. Hij heeft dit bespreekbaar gemaakt in zijn boek “De wereld volgens Gijp” en heeft hier ook in verschillende interviews over gesproken.

De lijst van Bekende Nederlanders die over hun psychische problemen spreken is natuurlijk veel langer dan deze zeven namen. De afgelopen jaren hebben steeds meer BN’ers zich uitgesproken over hun ervaringen met onder andere depressies, angsten, burn-outs en ADHD.

Het is belangrijk om te benadrukken dat psychische problemen iedereen kunnen overkomen, ongeacht hun status of beroep. Het is daarom goed dat deze bekende mensen zich uitspreken, omdat het kan bijdragen aan het doorbreken van het taboe en het normaliseren van psychische problemen.

Misvattingen en vooroordelen over psychische problemen
Helaas worden er nog steeds veel misvattingen en vooroordelen verspreid over psychische problemen. Hieronder worden enkele van deze misvattingen besproken.

1. Psychische problemen zijn een teken van zwakte
Dit is één van de grootste misvattingen over psychische problemen. Het hebben van psychische problemen is géén teken van zwakte. Het getuigt juist van kracht om hulp te zoeken en open te zijn over het hebben van psychische problemen.

2. Het is een keuze
Het hebben van psychische problemen is nooit een keuze. Het is een aandoening die het gevolg kan zijn van verschillende factoren, zoals erfelijke aanleg, traumatische ervaringen en omgevingsfactoren.

3. Het is altijd te behandelen
Hoewel er vaak effectieve behandelingen beschikbaar zijn voor psychische problemen, kan het zijn dat de eerste behandeling niet aanslaat. Soms is er daarom een langere zoektocht nodig naar de juiste behandeling.

4. Mensen met psychische problemen zijn gevaarlijk
Mensen met psychische problemen zijn niet gevaarlijk. Dit is een van de grootste misvattingen die in onze maatschappij bestaat. Het kan zijn dat mensen met bepaalde psychische problemen impulsief gedrag vertonen of in extreme gevallen gevaarlijk kunnen zijn voor zichzelf of anderen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Mensen met psychische problemen zijn vaak juist erg kwetsbaar.

5. Het is een fase
Psychische problemen zijn geen fase die vanzelf weer overgaat. Het is belangrijk dat er hulp wordt gezocht en dat er op gepaste wijze met psychische problemen wordt omgegaan.

FAQs

1. Kan iedereen psychische problemen krijgen?
Ja, psychische problemen kunnen iedereen overkomen, ongeacht leeftijd, geslacht, beroep of achtergrond.

2. Zijn psychische problemen altijd te genezen?
Hoewel veel psychische problemen effectief kunnen worden behandeld, kunnen sommige problemen hardnekkig zijn en kan behandeling niet altijd leiden tot volledige genezing.

3. Waarom is het belangrijk dat BN’ers hun psychische problemen delen?
Het delen van ervaringen van BN’ers kan helpen om het taboe rondom psychische problemen te doorbreken en kan bijdragen aan een meer open discussie over psychische gezondheid.

4. Waar kan ik professionele hulp krijgen voor psychische problemen?
Bij psychische problemen is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij de huisarts of bij een psycholoog.

5. Hoe kan ik omgaan met een vriend of familielid die psychische problemen heeft?
Het is belangrijk om empathisch te zijn en je vriend of familielid te steunen en aan te moedigen om hulp te zoeken. Het is ook belangrijk om grenzen te stellen en goed voor jezelf te zorgen.

Trefwoorden gezocht door gebruikers: bekende mensen met borderline, bekende vlamingen met bipolaire stoornis, bekende mensen met schizofrenie, bn ers met slaapproblemen, gruwelijke ruzie met mijn borderline moeder, wat moet je niet doen bij iemand met borderline, bekende depressieve mensen, meditatie borderline

Bekijk de video over “bekende nederlanders met psychische problemen”

Wat gebeurt er in je hoofd als je depressief bent?

Zie meer informatie: dongtienvietnam.com

Afbeeldingen gerelateerd aan bekende nederlanders met psychische problemen

10 afbeeldingen gevonden gerelateerd aan het onderwerp bekende nederlanders met psychische problemen.

bekende mensen met borderline

Bekende mensen met borderline

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die bij veel mensen voorkomt. Het wordt gekenmerkt door intense emoties, onstabiele stemmingen en vaak impulsgedrag. Deze stoornis komt vaak voor bij mensen die een traumatische jeugd hebben gehad, maar kan ook worden veroorzaakt door genetische factoren. In Nederland zijn er verschillende bekende mensen die openlijk hebben gesproken over hun ervaringen met borderline. In dit artikel zullen we deze mensen bespreken en bekijken hoe ze zijn omgegaan met deze stoornis.

1. Robin Kester

Robin Kester is een Nederlandse zangeres en songwriter uit Amsterdam. Ze heeft openlijk gesproken over haar strijd met borderline, spreken over hoe het haar carrière en persoonlijke leven heeft beïnvloed. Kester gebruikt muziek als een manier om haar emoties te uiten en verwoordt wat het is om te leven met deze stoornis. Ze heeft nummers geschreven over haar ervaringen met borderline en ook over het omgaan met geestelijke gezondheidsproblemen in het algemeen.

In een interview met De Morgen vertelde Kester over haar strijd met borderline. Ze beschreef het als iets dat van binnen komt, en dat ze altijd het gevoel heeft dat ze niet goed genoeg is. Kester heeft ook gezegd dat het schrijven van muziek en tekst haar helpt om haar gevoelens te uiten en dat het haar heeft geholpen om door moeilijke tijden heen te komen.

2. Stephanie van Eer

Stephanie van Eer is een Nederlandse actrice en model. Van Eer heeft in verschillende modellenwedstrijden gewonnen en heeft ook een aantal rollen in Nederlandse films en tv-shows gespeeld. Ze heeft ook in de documentaire ‘Diagnose Borderline’ gesproken over haar ervaringen.

Van Eer vertelde over de impact die borderline op haar leven had gehad. Ze beschreef hoe ze zich altijd al anders had gevoeld, en hoe ze leed onder intense emoties en impulsieve gedragingen. Toen ze uiteindelijk de diagnose kreeg, was het een opluchting voor haar, omdat ze eindelijk wist wat er aan de hand was en hulp kon zoeken. Van Eer heeft ook gezegd dat het werken aan zichzelf en de hulp die ze kreeg haar heeft geholpen om te leren hoe ze gezonde relaties kan opbouwen en onderhouden.

3. Marit van Bohemen

Marit van Bohemen is een Nederlandse actrice en presentatrice. Ze heeft een lange carrière in film en televisie, waaronder rollen in de tv-show ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en de film ‘De Eetclub’. In 2003 werd bij haar de diagnose borderline gesteld. Ze heeft openlijk gesproken over haar ervaringen in interviews en op social media.

Van Bohemen vertelde over haar ervaringen met borderline en de impact die het had op haar leven en werk. Ze zei dat het moeilijk was om te leren omgaan met haar emoties en dat de diagnose haar had geholpen om te begrijpen waar ze doorheen ging. Van Bohemen heeft ook gezegd dat het schrijven van boeken over haar ervaringen en praten over haar borderline haar heeft geholpen om hulp te zoeken.

4. Joey van der Velden

Joey van der Velden is een Nederlandse acteur en tv-presentator. Hij is vooral bekend van zijn rol in de tv-show ‘Oh Oh Cherso’. Van der Velden heeft in verschillende interviews en op social media gesproken over zijn ervaringen met borderline.

Van der Velden heeft openlijk toegegeven dat hij een aantal jaren geleden de diagnose borderline kreeg en dat hij vaak de controle verloor. In een interview met Marie Claire beschreef hij zijn ervaringen met de stoornis als “een achtbaan van emoties”. Van der Velden heeft ook gezegd dat hij nu medicatie gebruikt en hulp zoekt om zijn impulsieve gedrag te verminderen. Hij hoopt anderen aan te moedigen om niet bang te zijn om hulp te zoeken.

5. Claudia de Breij

Claudia de Breij is een Nederlandse cabaretier, schrijver en presentator. Ze is vooral bekend als presentator van tv-shows en radioprogramma’s en heeft ook verschillende boeken geschreven. De Breij heeft in verschillende interviews en op social media gesproken over haar ervaringen met borderline.

Ze beschreef in een interview met De Telegraaf dat ze lange tijd niet wist wat er mis was, maar dat ze zich altijd al anders had gevoeld. Na haar diagnose ging ze in therapie en beschreef ze hoe ze heeft geleerd om haar emoties beter te beheersen en zichzelf te accepteren. De Breij heeft ook gezegd dat ze haar ervaringen deelt om stigma’s over psychische aandoeningen te doorbreken.

FAQs

1. Wat is borderline persoonlijkheidsstoornis?

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door intense emoties, onstabiele stemmingen en vaak impulsief gedrag. Het wordt vaak veroorzaakt door een traumatische jeugdervaring of genetische factoren.

2. Hoe kan ik weten of iemand borderline heeft?

Een diagnose van borderline persoonlijkheidsstoornis moet worden gesteld door een medisch professional. Het is niet mogelijk om een diagnose te stellen op basis van één enkel symptoom.

3. Is borderline een ernstige aandoening?

Borderline persoonlijkheidsstoornis kan een ernstige aandoening zijn die de kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Het kan ertoe leiden dat mensen het vermogen verliezen om te werken of relaties op te bouwen.

4. Hoe wordt borderline behandeld?

Borderline wordt vaak behandeld met therapie, zoals dialectische gedragstherapie (DBT) of cognitieve gedragstherapie. Medicatie kan ook worden voorgeschreven om symptomen te verminderen.

5. Kan borderline worden genezen?

Er is geen genezing voor borderline persoonlijkheidsstoornis, maar met de juiste behandeling kunnen de symptomen worden verminderd en kan de kwaliteit van leven worden verbeterd. Het is ook mogelijk om te leren omgaan met de aandoening en gezonde relaties op te bouwen.

bekende vlamingen met bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis, ook wel bekend als manisch-depressieve stoornis, is een aandoening die wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen. Mensen met bipolaire stoornis kunnen periodes ervaren van manie (extreem hoge stemming) en depressie (extreem lage stemming). Dit kan leiden tot problemen op het gebied van werk, relaties en dagelijks leven. Hoewel bipolaire stoornis in alle lagen van de bevolking voorkomt, kan het voorkomen dat bekende mensen ook deze stoornis hebben. In dit artikel zullen we kijken naar enkele bekende Vlamingen met bipolaire stoornis.

1. Walter Grootaers

Walter Grootaers, de frontman van de Belgische rockgroep De Kreuners, heeft openlijk gesproken over zijn strijd met bipolaire stoornis. Hij werd gediagnosticeerd met de aandoening in 1991, tijdens een tournee in Australië. Sindsdien heeft hij publiekelijk gesproken over zijn ervaringen en heeft hij campagne gevoerd om het stigma rond mentale gezondheid te doorbreken.

In een interview met Het Nieuwsblad in 2018 zei Grootaers: “Het is niet gemakkelijk om elke dag wakker te worden en te weten dat je niet altijd de controle hebt over hoe je je voelt. Maar het is belangrijk om daarover te praten, om begrip en steun te krijgen van mensen om je heen.”

2. Kim Clijsters

Voormalig wereldkampioen tennis en Olympiër Kim Clijsters heeft ook bipolaire stoornis. Ze werd gediagnosticeerd toen ze haar carrière beëindigde en zich richtte op haar gezin en haar inzet voor liefdadigheidswerk. Na haar diagnose sprak Clijsters openlijk over haar strijd met de stoornis en haar zoektocht naar evenwicht en stabiliteit.

In een interview met De Standaard in 2015 zei Clijsters: “Ik besef nu hoe belangrijk het is om mijn geestelijke gezondheid net zo serieus te nemen als mijn fysieke gezondheid.”

3. Dimitri Verhulst

Schrijver Dimitri Verhulst, bekend van onder andere ‘De helaasheid der dingen’, heeft bipolaire stoornis en heeft publiekelijk gesproken over zijn ervaringen met de aandoening. In zijn boek ‘Godverdomse dagen op een godverdomse bol’ beschrijft hij zijn persoonlijke worsteling met de ziekte en het rotten in zichzelf.

In een interview met De Standaard in 2018 zei Verhulst: “Het is een moeilijke ziekte om mee om te gaan, vooral als je een creatief beroep hebt. Maar ik heb geleerd om ermee te leven en het heeft me geholpen om me beter te concentreren op mijn werk.”

4. Els De Schepper

Cabaretière en actrice Els De Schepper heeft bipolaire stoornis en heeft over haar ervaringen gesproken in haar shows en op televisie. Ze heeft ook boeken geschreven over haar ervaringen met de stoornis, waaronder ‘Ctrl+Alt+Del; mijn leven met bipolariteit’.

In een interview met Het Nieuwsblad in 2018 zei De Schepper: “Ik ben dankbaar dat ik de juiste behandeling heb gevonden en dat ik het geluk heb gehad om omringd te zijn door mensen die me hebben gesteund en geholpen tijdens mijn worsteling met de ziekte.”

5. Bart Chabot

Schrijver en dichter Bart Chabot heeft bipolaire stoornis en heeft openlijk gesproken over zijn ervaringen. In zijn boek ‘Broodje Springlevend’ beschrijft hij zijn gevecht met de ziekte en hoe het zijn leven heeft beïnvloed.

In een interview met Het Parool in 2019 zei Chabot: “Ik heb geleerd om niet te vergeten wie ik ben en wat mij drijft. Ik heb vrienden en familie om me heen die me helpen om te blijven focussen op wat belangrijk is.”

Veel gestelde vragen over bipolaire stoornis

1. Wat is bipolaire stoornis?

Bipolaire stoornis is een aandoening die wordt gekenmerkt door periodes van manie en depressie. Tijdens een manische periode voelt iemand zich overdreven uitbundig, heeft hij veel energie en heeft hij weinig slaap nodig. Tijdens een depressieve periode voelt iemand zich verdrietig, moe en heeft hij weinig energie.

2. Wat zijn de oorzaken van bipolaire stoornis?

De precieze oorzaken van bipolaire stoornis zijn nog niet bekend, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische, biologische en omgevingsfactoren.

3. Hoe wordt bipolaire stoornis behandeld?

Bipolaire stoornis kan worden behandeld met medicatie, psychotherapie en veranderingen in levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en het vermijden van middelenmisbruik.

4. Kan bipolaire stoornis worden genezen?

Bipolaire stoornis kan niet worden genezen, maar het kan wel worden beheerd met de juiste behandeling en ondersteuning.

5. Hoe kan ik helpen als iemand in mijn omgeving bipolaire stoornis heeft?

Bied een luisterend oor en steun aan de persoon, maar vermijd het geven van ongevraagd advies. Moedig de persoon aan om professionele hulp te zoeken en bied praktische ondersteuning, zoals hulp bij het maken van afspraken of vervoer naar afspraken.

Meer informatie over bekende nederlanders met psychische problemen vind je hier.

Zie hier meer: Laatste 204 artikelen voor jou

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel bekende nederlanders met psychische problemen. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 64 bekende nederlanders met psychische problemen

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *