Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Annie MG Schmidt Prijs 2022: Nominaties en Winnaar

Annie MG Schmidt Prijs 2022: Nominaties en Winnaar

annie mg schmidt prijs 2022

Annie M.G. Schmidt Prijs 2022

De Annie M.G. Schmidt Prijs 2022 is een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste tekstdichter en componist van Nederland en Vlaanderen. De prijs is vernoemd naar de beroemde schrijver en dichter Annie M.G. Schmidt, die vooral bekendheid verwierf met haar kinderboeken en musicals.

De Annie M.G. Schmidt Prijs wordt sinds 1991 uitgereikt en is bedoeld om het Nederlandstalige theaterlied te ondersteunen en te waarderen. De prijs wordt toegekend aan het beste lied dat in het voorgaande jaar voor het theater is geschreven. Elk jaar wordt er een shortlist samengesteld van vijf genomineerden, die op verschillende festivals en evenementen hun lied ten gehore brengen. Uiteindelijk wordt er in april van het volgende jaar een winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst.

De Annie M.G. Schmidt Prijs 2022 zal naar verwachting weer een bijzondere editie worden, met veelbelovende genomineerden en een spannende uitreiking. Hieronder lees je meer over de geschiedenis van de prijs, de criteria voor de nominatie, de huidige stand van zaken en de verwachtingen voor de toekomst.

Geschiedenis van de Annie M.G. Schmidt Prijs

De Annie M.G. Schmidt Prijs is in 1991 in het leven geroepen als een initiatief van de Stichting Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het doel was destijds om het Nederlandstalige lied en de tekstdichter meer erkenning te geven, en om de samenwerking tussen tekstschrijvers en componisten te stimuleren.

De eerste editie van de prijs werd gewonnen door Harrie Jekkers en Koos Meinderts voor het lied ‘Ik hou van mij’. Sindsdien heeft de prijs talloze bekende en minder bekende artiesten en liedjes bekroond, waaronder Brigitte Kaandorp, Youp van ‘t Hek, Acda en De Munnik, Spinvis, Henny Vrienten en vele anderen.

De prijs is vernoemd naar Annie M.G. Schmidt, omdat zij als schrijver en dichter tevens een belangrijk bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandstalige lied. Zo schreef ze onder meer teksten voor musicals als ‘Heerlijk duurt het langst’, ‘En nu naar bed’ en ‘Foxtrot’, en voor kinderprogramma’s als ‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘De Stratemakeropzeeshow’.

Criteria voor nominatie

Elk jaar worden er vijf liedjes genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt Prijs. De criteria voor nominatie zijn als volgt:

– Het lied moet geschreven zijn in de Nederlandse taal.
– Het lied moet geschreven en/of uitgebracht zijn in het voorgaande jaar.
– Het lied moet bedoeld zijn voor vertoning in het theater of op het podium.
– Het lied moet in een theatrale context passen en een meerwaarde hebben voor een voorstelling of optreden.
– Zowel de tekst als de muziek moeten van hoge kwaliteit zijn.

De genomineerde liedjes worden geselecteerd door een vakjury, die bestaat uit personen uit de theater- en muziekindustrie en de media. De juryleden beoordelen de liedjes op basis van de bovengenoemde criteria en komen tot een shortlist van vijf genomineerden. Deze genomineerden krijgen vervolgens de kans om hun lied te presenteren op verschillende festivals en evenementen, zoals het Amsterdams Kleinkunst Festival en het theaterfestival de Parade.

Uiteindelijk wordt de winnaar gekozen door een jury van vakmensen uit de theater-, muziek- en televisie-industrie, aangevuld door een publieksjury. Elk jurylid brengt zijn of haar stem uit op het beste lied, waarna de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in april.

Huidige stand van zaken

De Annie M.G. Schmidt Prijs 2021 werd gewonnen door Jurrian van Dongen en Wannes Destoop voor het lied ‘De Overkant’, gezongen door Suzan & Freek en André Hazes Jr. Het lied gaat over het verlangen naar een plek waar je vrede vindt en waar je jezelf kunt zijn. De jury prees de tekst voor de subtiele manier waarop het thema van heimwee en verlangen werd verwerkt en de mooie samenwerking tussen de twee compoisten.

De afgelopen jaren zijn er veel bekende en minder bekende artiesten genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt Prijs. Zo wonnen in 2019 Niels Boutsen en Wannes Cappelle de prijs voor het lied ‘Zin om te bewegen’, gezongen door Het Zesde Metaal. Het jaar daarvoor wonnen Jan Beuving en Tom Dicke voor het lied ‘Angela’, gezongen door Tom Dicke zelf.

Ook zijn er veel nieuwkomers genomineerd voor de prijs, die met hun frisse en vernieuwende teksten en muziek een plaats veroveren in het Nederlandse theater- en muzieklandschap. Zo werden in 2021 de nieuwkomers Jurrian van Dongen en Wannes Destoop bekroond met de prijs voor ‘De Overkant’.

Verwachtingen voor de Annie M.G. Schmidt Prijs 2022

Over de genomineerden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs 2022 is nog weinig bekend, aangezien de selectieprocedure nog gaande is. Wel zijn er veel verwachtingen en speculaties over mogelijke genomineerden en trends in het Nederlandstalige theaterlied.

Een opvallende trend in de Nederlandse muziek- en theaterwereld is de opkomst van rap en spoken word. Steeds meer artiesten maken gebruik van deze moderne vormen van tekstexpressie om maatschappelijke en persoonlijke thema’s aan te kaarten. Mogelijk zal deze trend ook terugkomen in de genomineerde liedjes voor de Annie M.G. Schmidt Prijs 2022.

Verder zal er naar verwachting ook veel aandacht zijn voor liedjes die ingaan op actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de coronapandemie, klimaatverandering, polarisatie en ongelijkheid. Daarnaast zal er ook ongetwijfeld aandacht zijn voor de meer persoonlijke thema’s, zoals verlangen, liefde en identiteit.

Al met al belooft de Annie M.G. Schmidt Prijs 2022 weer een spannende en veelzijdige editie te worden, waarbij zowel bekende als nieuwe talenten de kans krijgen om hun lied te presenteren aan een breed publiek.

FAQs

1. Wie kan er genomineerd worden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs?
De Annie M.G. Schmidt Prijs is bedoeld voor tekstdichters en componisten uit Nederland en Vlaanderen die liedjes schrijven voor het theater en het podium. Om genomineerd te worden moet het liedje aan enkele criteria voldoen, zoals geschreven zijn in het Nederlands en bedoeld zijn voor vertoning in het theater of op het podium.

2. Wie bepaalt wie er wint?
De winnaar van de Annie M.G. Schmidt Prijs wordt gekozen door een jury van vakmensen uit de theater-, muziek- en televisie-industrie, aangevuld door een publieksjury. Elk jurylid brengt zijn of haar stem uit op het beste lied, waarna de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in april.

3. Hoeveel prijzengeld is er verbonden aan de Annie M.G. Schmidt Prijs?
Aan de Annie M.G. Schmidt Prijs is een geldbedrag verbonden van 3.500 euro voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een bronzen borstbeeldje van Annie M.G. Schmidt.

4. Is het mogelijk om zelf liedjes in te zenden voor nominatie?
Nee, het is niet mogelijk om zelf liedjes in te sturen voor nominatie. De genomineerden worden geselecteerd door een vakjury, die uit personen uit de theater- en muziekindustrie en de media bestaat.

5. Waarom is Annie M.G. Schmidt belangrijk voor het Nederlandstalige lied?
Annie M.G. Schmidt was niet alleen een beroemde schrijver en dichter van kinderboeken en musicals, maar heeft tevens een belangrijke bijdrage geleverd aan het Nederlandstalige lied. Zo schreef ze onder meer teksten voor musicals als ‘Heerlijk duurt het langst’, ‘En nu naar bed’ en ‘Foxtrot’, en voor kinderprogramma’s als ‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘De Stratemakeropzeeshow’. De Annie M.G. Schmidt Prijs is naar haar vernoemd om deze bijdrage te eren en het Nederlandstalige theaterlied te ondersteunen en waarderen.

Trefwoorden gezocht door gebruikers: annie m.g. schmidt prijs 2023, annie m.g. schmidt prijs 2020, annie m.g. schmidt prijs voor alles, annie m.g. schmidt prijs 2018, annie m.g. schmidt prijs 2018 liedje voor alles, annie m.g. schmidt prijs winnaar 2018, winnaar annie m.g. schmidtprijs 2018, annie m.g. schmidtprijs 2018 liedje voor alles

Bekijk de video over “annie mg schmidt prijs 2022”

Ze Weten Wie Je Bent- Flip Noorman – Nominatie Annie M.G. Schmidtprijs 2022

Zie meer informatie: dongtienvietnam.com

Afbeeldingen gerelateerd aan annie mg schmidt prijs 2022

47 afbeeldingen gevonden gerelateerd aan het onderwerp annie mg schmidt prijs 2022.

annie m.g. schmidt prijs 2023

De Annie M.G. Schmidt Prijs is een prestigieuze prijs voor Nederlandse theatermakers en liedjesschrijvers. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste nieuwe Nederlandstalige theaterlied en is vernoemd naar de bekende kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. In 2023 is het weer zover en zal de Annie M.G. Schmidt Prijs voor de 29e keer worden uitgereikt.

De geschiedenis van de Annie M.G. Schmidt Prijs

De Annie M.G. Schmidt Prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1991. De prijs was een initiatief van Jacques Klöters, een cabaretier en theaterkenner die bevriend was met Annie M.G. Schmidt en haar werk bewonderde. Ook de AVRO, een omroeporganisatie die gespecialiseerd is in cultuurprogramma’s, was een belangrijke mede-organisator van de prijs.

Sinds 1991 is de Annie M.G. Schmidt Prijs uitgegroeid tot een belangrijk evenement in de Nederlandse theaterwereld. De prijs heeft de reputatie de meest prestigieuze onderscheiding te zijn voor theaterliedjes en staat hoog aangeschreven onder zowel theatermakers als publiek.

Hoe werkt de Annie M.G. Schmidt Prijs?

Elk jaar worden er rond de 100 nieuwe Nederlandstalige theaterliedjes ingezonden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs. Deze inzendingen worden beoordeeld door een vakjury van deskundigen uit de Nederlandse theater- en muziekwereld. De deskundigen selecteren vervolgens de beste vijf liedjes en nomineren deze voor de prijs.

De genomineerde liedjes worden uitgevoerd tijdens een speciale avond in het DeLaMar theater in Amsterdam. Dit evenement wordt uitgezonden op televisie en is live te volgen via verschillende media. Een publieksjury bepaalt uiteindelijk welk liedje de Annie M.G. Schmidt Prijs wint.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Annie M.G. Schmidt en een geldbedrag van 3.500 euro. De winnaar van de prijs krijgt daarnaast veel aandacht in de Nederlandse media en kan rekenen op veel meer optredens.

Waarom is de Annie M.G. Schmidt Prijs belangrijk?

De Annie M.G. Schmidt Prijs heeft voor veel theatermakers en liedjesschrijvers een belangrijke rol gespeeld bij hun loopbaan. Door het winnen van de prijs kregen zij meer bekendheid en erkenning en konden zij vaak meer en betere opdrachten krijgen.

Daarnaast draagt de prijs bij aan het stimuleren van creativiteit en vernieuwing in de Nederlandse theaterwereld. Het is een belangrijk evenement waar nieuwe talenten kunnen laten zien wat zij in huis hebben. Door de hoge kwaliteit van het werk dat wordt ingezonden, is de Annie M.G. Schmidt Prijs een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling en vernieuwing van het Nederlandstalige theaterlied.

FAQs

Waar vindt de Annie M.G. Schmidt Prijs plaats?

De Annie M.G. Schmidt Prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens een speciale avond in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Wie beoordeelt de ingezonden liedjes?

Een vakjury van deskundigen uit de Nederlandse theater- en muziekwereld beoordeelt de ingezonden liedjes en nomineert de vijf beste liedjes voor de prijs.

Wie bepaalt welk liedje de Annie M.G. Schmidt Prijs wint?

Een publieksjury bepaalt welk liedje de Annie M.G. Schmidt Prijs wint. Deze jury bestaat uit 50 uitgenodigde gasten uit verschillende Nederlandse theater- en muziekgeledingen.

Hoe kan ik een liedje inzenden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs?

Je kunt een liedje inzenden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs door het te sturen naar het Amsterdams Kleinkunst Festival. Kijk op hun website voor meer informatie.

Kan ik als publiek de avond bijwonen waarop de genomineerde liedjes worden uitgevoerd?

Ja, het is mogelijk om kaarten te kopen voor de avond waarop de genomineerde liedjes worden uitgevoerd in het DeLaMar theater. Kijk op hun website voor meer informatie.

Wie heeft de Annie M.G. Schmidt Prijs in het verleden gewonnen?

Veel bekende Nederlandse theatermakers en liedjesschrijvers hebben de Annie M.G. Schmidt Prijs in het verleden gewonnen. Een greep uit de winnaars: Harrie Jekkers, Theo Nijland, Brigitte Kaandorp, Maarten van Roozendaal, Alex Roeka, Yentl en de Boer en Daniel Lohues.

Hoe ziet de toekomst van de Annie M.G. Schmidt Prijs eruit?

De Annie M.G. Schmidt Prijs blijft een belangrijk en spraakmakend evenement in de Nederlandse theaterwereld. Hoewel er wel eens kritiek is geweest op de jurykeuze en het niveau van sommige liedjes, blijft de prijs een belangrijke graadmeter voor vernieuwing en creativiteit in het theaterlied. We kijken dan ook uit naar de uitreiking van de volgende Annie M.G. Schmidt Prijs in 2023.

annie m.g. schmidt prijs 2020

De Annie M.G. Schmidt Prijs 2020 – Tonke Dragt wint!
De Annie M.G. Schmidt Prijs is een Nederlandse prijs die jaarlijks wordt toegekend aan het beste Nederlandstalig theaterlied van het afgelopen jaar. De prijs is vernoemd naar Annie M.G. Schmidt, een van de bekendste Nederlandse kinderboekenschrijvers en tekstdichters van theaterliedjes. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1991 en wordt sindsdien jaarlijks uitgereikt tijdens de Avond van het Lied, een feestelijke avond waarbij verschillende artiesten hun liedjes ten gehore brengen.

De genomineerden en winnaar

Dit jaar waren er acht genomineerden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs 2020. De genomineerden waren: Roos Blufpand, Jan Beuving, Flip Noorman, Yentl en de Boer, Frank van Pamelen, Alex Klaasen en Jurrian van Dongen, Angela Groothuizen en Tonke Dragt.

De jury, bestaande uit Jacques Klöters, Carola Aafjes en Frank Verhallen, koos uiteindelijk voor het nummer ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ van Tonke Dragt en Harrie Jekkers. Dit nummer is geschreven voor de voorstelling ‘De Grote Fabeltjeskrant Show’, die in het najaar van 2019 in de Nederlandse theaters te zien was.

Volgens de jury is ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ een ‘geweldige pastiche op het beroemde nummer uit de film ‘Animal Crackers’ uit 1930’. Het nummer zit vol met woordgrappen en verwijzingen naar de ‘Fabeltjeskrant’, het beroemde Nederlandse kinderprogramma uit de jaren ’60 en ’70. De jury roemt de ‘sterke tekst en het lekkere muzikale arrangement’ en vindt dat het nummer ‘zich nestelt in je hoofd’.

Tonke Dragt reageerde enthousiast op het nieuws dat zij de Annie M.G. Schmidt Prijs 2020 heeft gewonnen. Ze noemde het een ‘enorme eer’ en bedankte de jury voor deze ‘fantastische bekroning’. Tonke Dragt is vooral bekend als kinderboekenschrijver en heeft verschillende bekende boeken geschreven, waaronder ‘De brief voor de koning’ en ‘Geheimen van het Wilde Woud’.

De Avond van het Lied

De Avond van het Lied is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Tijdens deze avond worden niet alleen de genomineerden en winnaar van de Annie M.G. Schmidt Prijs bekendgemaakt, maar treden ook verschillende artiesten op met hun liedjes.

Dit jaar vond de Avond van het Lied plaats op maandag 13 april 2020, maar vanwege de coronacrisis kon het evenement niet doorgaan in het DeLaMar Theater. In plaats daarvan werd de Avond van het Lied online uitgezonden via een livestream.

Verschillende artiesten, waaronder Alex Klaasen, Yentl en de Boer en Angela Groothuizen traden online op en brachten hun liedjes ten gehore. Ook de genomineerden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs werden online gevraagd om hun liedjes live te zingen. Tonke Dragt en Harrie Jekkers zongen live hun winnende nummer ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’.

FAQs

1. Wie was Annie M.G. Schmidt?

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken, toneelstukken, musicals en liedjes. Ze is vooral bekend vanwege de vele kinderboeken die ze heeft geschreven, waaronder ‘Jip en Janneke’, ‘Pluk van de Petteflet’ en ‘Abeltje’. Ook heeft ze veel tekstdichts voor theaterliedjes geschreven, waaronder het bekende ‘Dikkertje Dap’.

2. Waarom is de Annie M.G. Schmidt Prijs vernoemd naar Annie M.G. Schmidt?

De Annie M.G. Schmidt Prijs is vernoemd naar Annie M.G. Schmidt vanwege haar verdiensten op het gebied van tekstdichten voor theaterliedjes. Schmidt schreef vele bekende theaterliedjes en was een belangrijke culturele figuur in Nederland.

3. Sinds wanneer wordt de Annie M.G. Schmidt Prijs uitgereikt?

De Annie M.G. Schmidt Prijs wordt sinds 1991 jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar.

4. Wie bepaalt wie er genomineerd worden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs?

Een jury van deskundigen bepaalt wie er genomineerd worden voor de Annie M.G. Schmidt Prijs. De jury wisselt elk jaar en bestaat uit deskundigen op het gebied van muziek en theater.

5. Wie kan er meedingen naar de Annie M.G. Schmidt Prijs?

Iedereen die een Nederlandstalig theaterlied heeft geschreven en uitgevoerd kan meedingen naar de Annie M.G. Schmidt Prijs. Het lied moet wel in het afgelopen jaar zijn uitgebracht.

6. Wie heeft de Annie M.G. Schmidt Prijs 2020 gewonnen?

Tonke Dragt en Harrie Jekkers hebben de Annie M.G. Schmidt Prijs 2020 gewonnen met het nummer ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’, dat geschreven is voor de voorstelling ‘De Grote Fabeltjeskrant Show’.

Meer informatie over annie mg schmidt prijs 2022 vind je hier.

Zie hier meer: https://dongtienvietnam.com/category/wikinl/

Dus je bent klaar met het lezen van het onderwerpartikel annie mg schmidt prijs 2022. Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan met anderen. Dank.

Artikel bron: Top 46 annie mg schmidt prijs 2022

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *